Gebouwautomatisering als grote kans voor verwerkers
In openbare gebouwen, waar dagelijks veel mensen komen en gaan, is een intelligente gebouwautomatisering onmisbaar geworden. Deze ontwikkeling heeft ook betrekking op de verwerkers die deze producten installeren. Markus Benecke, Connectivity-consulent bij GEZE, legt in het gesprek uit hoe verwerkers met kleine aanpassingen de grote kansen van deze technische ontwikkeling kunnen benutten.
Meneer Benecke, wat betekent automatisering precies in de context van de moderne woningbouw en waarom is dit thema zo relevant?
Efficiënt en veilig gebouwautomatiseringssysteem voor GEZE-producten © GEZE GmbH
Contactloze sensoren worden gebruikt wanneer de handmatige aansturing vereist is, maar - bijv. om hygiënische redenen - zonder aanraking moet plaatsvinden. © GEZE GmbH
Gebouwautomatisering is een kwestie van optimalisatie. De standaarden voor energie-efficiëntie en veiligheid in gebouwen zijn tegenwoordig zo hoog en navenant veeleisend om te implementeren dat ze niet meer bereikt worden met passieve gebouwen, waarin deuren en ramen handmatig of ook mechanisch worden geopend en gesloten. Om deze standaarden te bereiken, zijn zogenaamde Smart Buildings nodig: gebouwen die zijn uitgerust met gebouwautomatisering en zelf beslissen wanneer deuren en ramen worden geopend en gesloten, indien mogelijk, om energie te besparen en voor een efficiënte ventilatie te zorgen. Dat heeft ook te maken met de energiewet voor gebouwen, die de minimumeisen aan gebouwautomatisering duidelijk heeft verhoogd.
Wat betekent deze ontwikkeling voor verwerkers, zal het leiden tot grote veranderingen en wat zijn de kansen?
Dat is het grote voordeel van deze ontwikkeling voor verwerkers: de veranderingen bij het concrete werk zijn relatief gering, maar de mogelijkheden die ze bieden zijn groot. In de eerste plaats gaat het erom dat verwerkers openstaan voor het thema gebouwautomatisering en bereid zijn om ermee aan de slag te gaan. De vraag is altijd, hoe kan ik met deze ontwikkelingen werken en omgaan, daarvoor zijn verschillende benaderingen. Er is vooral samenwerking nodig, omdat niet altijd alle betrokkenen alle nodige werkzaamheden kunnen uitvoeren. Vooral bij grote, openbaar toegankelijke gebouwen waar veel mensen rondlopen, moet sprake zijn van een intelligente ventilatieregeling, een betrouwbare deurbesturing en een garantie van de barrièrevrijheid. Om bij dergelijke bouwprojecten betrokken te zijn, moet ik als verwerker openstaan voor veranderingen en samenwerken met andere betrokkenen. Dan is het vooral een kans.
Markus Benecke, Connectivity-consulent bij GEZE, legt uit waarom gebouwautomatisering zo belangrijk is. © GEZE GmbH
Hoe ziet het er concreet uit, wat moeten verwerkers in de eerste plaats doen?
Ze moeten vooral hun horizon verbreden verder dan hun vorige werkbereik. Een deur die een paar jaar geleden werd geïnstalleerd als een zelfvoorzienende en mechanische deur, moet nu als automatische deur gemonteerd worden, omdat hij aan hogere en complexere eisen moet voldoen. Dat betekent dat bijvoorbeeld ook een metaalbewerker zich moet bezighouden met elektrotechnische kwesties. Daarop moet u uw medewerkers voorbereiden en dienovereenkomstig scholen, nieuwe medewerkers aannemen of zich wenden tot externe dienstverleners. In concrete gevallen kunnen er echter ook afspraken worden gemaakt tussen de verwerkers op een bouwplaats die betrokken zijn bij de geautomatiseerde componenten.
Zouden verwerkers hun team ook zo kunnen uitbreiden dat ze uiteindelijk alles kunnen aanbieden?
Ja, de mogelijkheid bestaat om elektriciens of andere geschikte specialisten in dienst te nemen of medewerkers bij te scholen in andere activiteiten. Dat is bij opleidingsinstituten mogelijk. Een monteur zou dan de bekwaamheid kunnen verkrijgen om bepaalde elektrische aansluitingen te maken, d.w.z. dat hij bijgeschoold wordt op elektrotechnisch gebied. Dat is vooral zinvol als dergelijke activiteiten vaak moeten worden uitgevoerd. Als alternatief kunt u natuurlijk ook partnerbedrijven erbij betrekken, dus verschillende dienstverleners tot aan GEZE toe.
Visu-interface vluchtdeur alarmmelding © GEZE GmbH
GEZE gebruikt in zijn gebouwautomatiseringssysteem myGEZE Control en in myGEZE Visu de open standaard BACnet voor de software-communicatie. Moeten gevelbouwers er dus nu ook mee bekend zijn?
Nee, dat is juist het voordeel van het feit dat GEZE in principe met BACnet werkt. De verwerkers moeten zich er alleen van bewust zijn dat ze nu de interface naar een Smart Building via BACnet tot stand moeten brengen. Ze kunnen er echter op vertrouwen dat BACnet bij GEZE-producten volgens alle standaarden en gecertificeerd geïmplementeerd is en dat elke software die BACnet kan verwerken onze deuren kan besturen. Aan de functionaliteit en de parametrisering van de door een verwerkers geïnstalleerde deur verandert niets. Deze kan alleen worden bestuurd via BACnet.
GEZE Control en myGEZE Visu
Met myGEZE Control kunnen deur-, raam- en veiligheidssystemen centraal gekoppeld worden. myGEZE Visu biedt daarbij de mogelijkheid tot visualisering, zodat het gebruik en de veiligheid van het gebouw verder geoptimaliseerd kunnen worden.
Meer informatie over onze oplossingMarkus Benecke, Connectivity-consulent bij GEZE, legt uit hoe GEZE-producten op de gebouwautomatisering aangesloten kunnen worden. © GEZE GmbH
In principe verandert er dus op dit gebied niet veel voor verwerkers?
Er verandert in principe niets aan hun kernactiviteiten. De deuren en ramen worden nog steeds net zo als voorheen gebouwd, want de intelligente systemen bevinden zich alleen in de producten waarmee deuren en ramen worden bestuurd. Daardoor wordt dit werk ook niet duurder, omdat er geen andere producten geïnstalleerd moeten worden. Alle GEZE-producten kunnen op de gebouwautomatisering aangesloten worden. Dat is dus natuurlijk ook een kans voor verwerkers, omdat ze op deze manier hun dienstenaanbod kunnen uitbreiden. Als een verwerker zelf niet de capaciteiten heeft om dit te doen, wordt de inbedrijfstelling overgenomen door dienstverleners zoals onze GEZE Service. Dus in geval van twijfel is het geen kwestie van kunnen, maar van afspraken.
Een belangrijk aspect na de installatie: waar moet op gelet worden als er een garantiegeval optreedt?
Dat hangt volledig af van de concrete overeenkomsten en het dienstenaanbod van de verwerker. Als GEZE zelf verantwoordelijk was voor de inbedrijfstelling, dan is er in de meeste gevallen een onderhouds - en servicecontract met de eindklant. Dan speelt de verwerker verder helemaal geen rol. Als dat niet het geval is en de verwerker zelf verantwoordelijk is voor de garantie, kan hij echter contact opnemen met de GEZE Service, die dan het onderhoud overneemt.
In principe kan men dus stellen dat het thema gebouwautomatisering juist ook voor verwerkers vooral voordelen en kansen biedt?
Absoluut. Gebouwautomatisering biedt verwerkers niet alleen voordelen in de zin van meer mogelijkheden al in de bouwfase. Gebouwautomatisering maakt het ook gemakkelijker voor verwerkers in het dagelijkse gebruik van een gebouw, nadat een product is geïnstalleerd. Het feit dat dergelijke systemen problemen kunnen analyseren om te controleren welke storingen aanwezig zijn, maakt het heel eenvoudig om de juiste manier van oplossen te bepalen. Zo wordt heel snel duidelijk of bijvoorbeeld de tussenkomst van een technicus nodig is of dat het probleem niet eens in het geïnstalleerde product zelf ligt. Dat is vooral een voordeel voor verwerkers als het gaat om de garantie.
De kansen en voordelen liggen dus voor de hand. En GEZE ondersteunt verwerkers op dit gebied door opleidingen, door de GEZE Service en fundamenteel als partner. De veranderingen in de werkwijze zijn niet zo groot voor het individu, men moet zich alleen openstellen, met elkaar communiceren en afspraken maken. Om ervoor te zorgen dat de afzonderlijke producten later met elkaar kunnen communiceren, moeten de verwerkers en technici eerst met elkaar communiceren.
© GEZE GmbH