Natuurlijke ventilatie om de luchtkwaliteit te verbeteren – een interview met Karen Sum
Of het nu is voor scholen of kleuterscholen, commerciële gebouwen of kantoren of sociale distantiëring, hygiëne en gezichtsbedekkingen zijn op dit moment essentieel. Tegelijkertijd is betrouwbare natuurlijke ventilatie belangrijker dan ooit. In dit interview beschrijft Karen Sum, hoofd van GEZE Global Account Management, de methodes en de aanpak die we kunnen gebruiken om de toevoer van verse lucht te verbeteren en de luchtkwaliteit in gebouwen te verbeteren.
Waarom is ventilatie zo’n belangrijk thema op dit moment?
“Gebouwen worden steeds meer onder de loep genomen in de afgelopen jaren met betrekking tot energie-efficiëntie en dit omvat de vermindering van verwarmings- of koelingskosten. Het gebruik van moderne, energiebesparende bouwmethodes betekent dat wij werken, wonen en leren in steeds beter afgedichte gebouwen. Het grote nadeel hiervan is echter dat er te weinig verse lucht binnen komt en te weinig gebruikte lucht kan ontwijken. Hierdoor wordt een behoefte gecreëerd aan intelligente ventilatie om voor een efficiënte luchtverversing te zorgen, waarbij de luchtkwaliteit binnen en de hygiëne verbeterd wordt en het mogelijk wordt gebouwen veilig te gebruiken. Onderzoekers vermoeden dat gesloten ruimtes een verhoogd infectierisico vormen door middel van virusdragende aerosolen. Op deze manier overgedragen virussen omvatten zowel COVID-19 als klassieke griepvirussen. Aangezien aerosoldeeltjes kleiner en lichter zijn dan druppels, zweven ze langer in de lucht rond en vallen ze niet zo snel op de grond. Om deze reden is efficiënte luchtverversing nodig, om de concentratie van aerosolen in binnenlucht te verminderen.”
Natuurlijke ventilatie is een efficiënte oplossing om binnenluchtkwaliteit aanzienlijk te verbeteren. Bovendien is voor het gebruik van automatische raamaandrijvingen voor gecontroleerde ventilatie minder energie nodig dan voor de meeste mechanische ventilatiesystemen.
Karen Sum, Head of Global Account Management GEZE GmbHNatuurlijke ventilatie verbetert de luchtkwaliteit binnen aanzienlijk.
Hoe kunnen wij voor efficiënte luchtverversing zorgen?
“Mensen schakelen vaak over op mechanische ventilatiesystemen, maar deze zijn geen oplossing voor de actuele problemen van de coronaviruspandemie. In veel gevallen zijn de luchtfilters in ventilatiesystemen niet fijn genoeg om aerosolen – en zodoende virussen – uit binnenlucht te filteren. Zonder efficiënte luchtverversing wordt de lucht simpelweg gerecirculeerd; in het ongunstigste scenario kunnen dergelijke systemen de binnenluchtkwaliteit echter verslechteren – en daarmee het risico verhogen dat personen het coronavirus oplopen. Daarnaast zijn er persoonlijke percepties: de meesten onder ons voelen zich al snel onprettig in een ruimte waar we de ramen niet kunnen openen. Het alternatief hiervoor is gecontroleerde, natuurlijke ventilatie via geautomatiseerde ramen. Hiermee wordt verse lucht van buiten naar binnen geleid en voorkomen dat muffe lucht in de ruimte wordt gerecirculeerd.”
Kom meer te weten over natuurlijke ventilatieHet raam openen klinkt zo simpel. Welke factoren zijn belangrijk voor raamventilatie?
“In drukke gebieden zoals kantoren, scholen en universiteiten, waar mensen onder tijdsdruk staan en zich op hun werk moeten concentreren, vergeten ze vaak het raam te openen. Het probleem wordt verergerd door het feit dat wij de neiging hebben een verslechtering van binnenluchtkwaliteit op te merken, als het al te laat is. Behalve een verhoogd infectierisico kan slechte luchtkwaliteit ons concentratie- en prestatievermogen nadelig beïnvloeden en zelfs hoofdpijn en duizeligheid veroorzaken. Systemen die ramen automatisch openen zonder dat iemand actief naar het raam hoeft te gaan, zijn efficiënte oplossingen. Dit vergemakkelijkt een efficiënte luchtverversing, waardoor de luchtkwaliteit aanzienlijk verbeterd en het infectierisico verminderd wordt.”
Slimme raamaandrijvingen zijn een comfortabele en efficiënte oplossing voor ventilatie. © Exorbitart / GEZE GmbH
Zorgen geautomatiseerde ramen voor efficiënte ventilatie?
“Natuurlijke ventilatie is een efficiënte oplossing om binnenluchtkwaliteit aanzienlijk te verbeteren. Bovendien is voor het gebruik van automatische raamaandrijvingen voor gecontroleerde ventilatie minder energie nodig dan voor de meeste mechanische ventilatiesystemen. Gebouweigenaren hebben ook voordeel bij vergelijkbaar lage investeringskosten, aangezien automatische raamaandrijvingen een voordelige oplossing achteraf vormen.”
Waarom worden geautomatiseerde ramen niet vaker gebruikt om voor natuurlijke ventilatie te zorgen?
“Veiligheid wordt vaak gebruikt als hoofdargument tegen het installeren van ramen die opengaan – om te beveiligen tegen inbraken op de begane grond en door veiligheidsproblemen op bovenverdiepingen. Het is de moeite waard kleinere raamvleugels met deurvangers in overweging te nemen – een veilig en efficiënt concept dat veiligheid of beveiliging niet in gevaar brengt. Hierdoor kunnen ramen eenvoudig geopend en gesloten worden, om geluidsoverlast op drukkere momenten tegen te gaan. U kunt een timer programmeren, zodat ramen op specifieke tijden openen en sluiten.”
Het systeem kan comfortabel bediend worden met gebruik van het intuïtieve display of voorgeprogrammeerde scenario’s.
Waarom een timer gebruiken voor ventilatie?
“Wij neigen vaak beïnvloed te worden door de temperatuur, akoestiek en visuele stimuli in plaats van door de luchtkwaliteit. We beoordelen luchtkwaliteit eerder gebaseerd op geur en algemene gevoelens, zoals ‘Ik heb het een beetje te warm’. Hoe meer tijd we in een ruimte doorbrengen, des te minder merken we dat de luchtkwaliteit verslechtert – dus vaak merken we het veel te laat. Nog verontrustender is het feit dat we neigen adem te halen in gebruikte lucht die in de ruimte gecirculeerd heeft.”
Is er een oplossing voor ons gebrek aan gevoeligheid voor luchtkwaliteit?
“Ja – voorbeelden hiervan zijn timers en eenvoudig te installeren sensoren die veranderingen in luchtkwaliteit vaststellen. Slimme raamaandrijvingen zoals de GEZE Slimchain kunnen worden verbonden met sensoren en geïntegreerd in gebouwbeheersystemen met behulp van KNX- or BACnet-interfacemodules. Gebouwautomatisering zorgt voor comfortabele, efficiënte en aan de situatie aangepaste luchtcirculatie."
Slimme en veilige ventilatie met het GIRA KNX weerstation.
Zijn er nog meer manieren om binnenluchtkwaliteit te verbeteren met gebruik van gebouwautomatiseringssystemen?
“Slimme sensoren kunnen ook worden gecombineerd met andere voorzieningen zoals regensensoren en andere weerstations. Geautomatiseerde dakramen kunnen ook worden geïntegreerd in binnenklimaatregelingen en zo een fantastische bijdrage leveren aan koeling overdag en met name nachtelijke koeling. Gebouwen die ‘s nachts worden geventileerd volgens de instructies van geschikte veiligheids- en weersensoren zorgen voor een aangenaam klimaat op ieder tijdstip, waarbij voldaan wordt aan de eisen van flexibele werkuren en weerschommelingen overal ter wereld.
Kom meer te weten over binnenklimaatregeling
Het Perlan 140 Duosync schuifbeslag met rollers opent en sluit dubbelvleugelige schuifdeuren synchroon. © GEZE GmbH
Zijn er naast de luchtkwaliteit andere factoren waarmee gebouweigenaren rekening zouden moeten houden tijdens de huidige coronaviruscrisis?
“Ja, er moeten heel veel nieuwe arbeidsmaatregelen op gezondheids- en veiligheidsgebied genomen worden door de coronaviruspandemie. Sociale distantiëring heeft kantoorlay-outs bijvoorbeeld dramatisch veranderd. Open, luchtige gebouwontwerpen en open kantoorruimtes komen nu ter discussie te staan; mensen vermijden vaak ook kleine vergaderruimtes. Een intelligente scheiding van kantoorruimte kan een efficiënte manier zijn om verschillende gedeeltes en de lucht erin te isoleren, mits ieder gedeelte ramen heeft die geopend kunnen worden. Verplaatsbare scheidingswanden en andere esthetische manieren om aparte gebieden te creëren kunnen ook de privacy verbeteren, terwijl ze verdere manieren bieden om geventileerde ruimtes te verdelen. Deze voordelen zijn ook geldig ongeacht de huidige situatie, omdat de akoestische en visuele voordelen het welzijn verbeteren en gebouwen leefbaarder maken.”